Allt från att designa en helt ny och modern villaträdgård till att lyfta en gammal sekelskiftesträdgård, utan att den förlorar sin gamla charm, är vardagssysslor för trädgårdsarkitekt Maria Forssell hos Paradis Trädgårdsdesign.
- Men det kan också handla om att göra en mysig altan. Vissa behöver bara lite nya idéer och infallsvinklar genom en två timmar lång rådgivning på plats i deras trädgård., säger hon till Flisbybloggen.
// I år publicerar Flisbybloggen flera intervjuer med trädgårdsarkitekter som Flisby samarbetar med. I dag – Maria Forssell hos Paradis Trädgårdsdesign. Klicka här för en lista med alla våra samarbeten med designers. //
På vilket sätt får kunderna vara med i arbetet?
- Kundens viktigaste arbete är att ge mig en så tydlig och bra bild av sina/familjens behov och önskemål som möjligt! Jag har olika verktyg som kan vara till hjälp i den fasen. Kundens information tillsammans med min kunskap, erfarenhet och nya idéer ligger till grund för designförslaget som skall maximera användandet av och trivseln i trädgården. Har man inga direkta förslag så löser vi det tillsammans.
Varför ska man anlita en arkitekt?
- En arkitekt hjälper dig att utnyttja tomtens fulla potential, att maximera användandet av, glädjen och trivseln i trädgården. Det finns ju mycket mer att göra än häck/staket, stor gräsmatta och liten, fyrkantig altan!
- Förslag på former, växter, lösningar och material som stämmer med familjen, husets stil, naturen, området, mm.
- Man får hjälp med att besluta vad som ev bör bevaras/tas bort i trädgården.
- Många klagar själva på att de har gjort ”lite här och lite där” i sin trädgård, vilket, förutom att det blir dyrt, ofta leder till sämre helhet och harmoni. En trädgårdsarkitekt skapar ett konkret verktyg som leder mot ett fint och användbart mål i den takt man önskar.
- En arkitekt vet vilka växter som trivs och passar var i trädgården. Detta eliminerar felplaceringar där växter dör eller blir fula, och kan i sin tur innebära många sparade kronor på växtinköp!
- Man ökar värdet på huset! Enligt en undersökning genomförd av Kairos Future 2011 kom man fram till att ett hus med en välskött och välplanerad trädgård ökar med 7-20 % i värde.
Var får du inspiration ifrån?
- Eftersom jag arbetar med och brinner för trädgård har jag oftast de ”glasögonen” på mig! Jag insuper inspiration på promenader, resor, i naturen, i butiker, i min egen trädgård, genom vänner, TV, mm. Mer konkret läser jag mycket trädgårdstidningar/böcker samt åker på trädgårdsmässor och andra planerade inspirationsresor.
Jag har inte så stor budget. Är det dyrt att anlita dig? Vad brukar det kosta?
Jag tycker att man ska se det som en investering i sig själv/sin familj och sitt hus – då känns det inte alls dyrt! Sedan erbjuder vi ett väldigt brett utbud av tjänster, allt från enkel rådgivning och skisser till fullskaliga designförslag och anläggning. Man kan anpassa typen av tjänst och ge ramar för material- och växtval utifrån sin budget. En 2-timmars rådgivning på plats i trädgården kostar 2 500 kr inklusive moms. Designförslagen ligger oftast på mellan 10 och 20 000.
Vilka material arbetar du helst med?
- De material som jag tycker passar bäst till huset, familjen, omgivningen. Det är en viktig och rolig del i mitt arbete att föreslå material som passar till uppdraget.
- Generellt sett tycker jag att det är fint med någorlunda lugna material, som skapar harmoni och lyfter fram växter och annat vackert. Jag tycker om när man får fram en fin balans mellan grönska och hårdare material, och är inte så glad för alltför stora, stenlagda/singelytor. Jag gillar även förslag med inslag av något lite oväntat, nytt.
Hur ser din drömträdgård ut?
- Som min egen fast lite större. Lite större växthus, lite större köksträdgård, mm. Och så önskar jag mig ett uterum med stora skjutdörrar i glas i anslutning till uteplatsen!
- Jag tycker om kombinationen av öppet och privat. Någon del av trädgården skall man gärna kunna slappna av helt i och inte ha någon insyn – sola, umgås med familj och vänner och så. Samtidigt vill jag inte att trädgården skall förmedla en stängd känsla, varpå det är viktigt att hålla någon del mer öppen, vacker och välkomnande, till exempel entrén. Väl tilltagen uteplats, lugna former och material, dofter, lummighet, någon skuggplats, go musik, svagt vattenporl och så ganska lättskött! Vackra kontraster, till exempel av virvlande, rikblommande vita rosor mot stramt klippt taxushäck. Eller vajande vackra bambublad mot stora, strikta ljusa betongplattor. Mycket marktäckare (lättskött när de trivs!). Vårlökar. Något oväntat/ovanligt. Ganska välskött och frodigt, men samtidigt inte allt för tillrättalagt. Och så gillar jag vackra krukor! Hur lång får listan blI?
Vad är det svåraste med ditt jobb?
- Det borde vara att matcha sina förslag med kundens önskemål, men jag brukar träffa riktigt bra och det ger en härlig känsla både för mig och kunden.
Vilken är din favoritsten hos Flisby?
- Som jag nämnt tidigare är det viktigast att stenen passar ihop med det övriga i ett uppdrag. När det gäller moderna, stilrena, putsade hus tycker jag om Flisbys stora, fyrkantiga, ljusgråa stenar. Extra vackert blir det om man mjukar upp det hela genom att ta bort någon platta här och där och fylla ytan med t ex taklök eller doftande timjan. Där det passar är jag annars otroligt glad för Flisbys naturstenar av olika slag, till exempel skiffer och gatsten.
Vilka är de hetaste trenderna just nu?
- Odling av alla de slag är populärt. Allt ifrån stadsodling till i den egna köksträdgården och växthuset. Även egna höns och hönshus kommer som nya inslag i trädgården. Vidare ska man inte vara begränsad av var man bor, vilket framförallt framhålls av unga i storstäder. Trivsel och umgänge samt att ”inne flyttar ut” är en ihållande trend. Att belysa sin trädgård kommer mer och mer. Förutom praktiska fördelar medför det en vacker trädgård även på kvällen och om vintern.
- Själv tycker jag att det allra trendigaste är att följa sitt hjärta, att skapa en trädgård som fyller just sina/sin familjs behov, stil och önskemål. Man ska omge sig med sådant som man trivs med, tycker är vackert och som får en att må bra!
Hur kan jag förbereda mig om jag vill söka om hjälp med en trädgårdsarkitekt?
1) Ta fram en skalenlig tomtkarta (om du inte har någon går det att beställa från kommunen, stadsbyggnadskontorets kartavdelning)
2) Känn in trädgården. Vad vill ni kunna göra i er trädgård? Var trivs ni att sitta, äta, sola, mm? Potentialområden? Var blåser det? Problemområden? Behov av insynsskydd?
3) Vad tycker ni är fint? Stil? Favoritväxter? Färger?
4) Hur mycket tid vill och kan ni lägga ner på trädgården/skötsel?
5) Hur mycket pengar/budget?