Quantcast
Channel: Flisbybloggen – Flisbybloggen – Bloggen med stenkoll på din trädgård – Trädgårdsblogg
Viewing all 349 articles
Browse latest View live

Sista chansen – vinn en kompassros!

$
0
0

Vi firar Flisbybloggens treårsjubileum med en tävling. I potten ligger en vacker kompassros i äkta granit (värde 999 kronor). Det enda du behöver göra för att delta i tävlingen är att motivera varför du ska vinna kompassrosen. Skicka också en bild på platsen där du vill placera den!

Sista tävlingsdag är den 6 juni. Klicka HÄR eller på bilden nedan för att komma till tävlingen.

tavling

Tävlingsregler:

1. Motivera: Varför ska du vinna en kompassros?

2: Ta gärna en bild på platsen där du vill placera kompassrosen.

3. Mejla ditt tävlingsbidrag tillsammans med kontaktuppgifter till flisbybloggen@gmail.com

Man kan också tävla enkelt via Facebook – klicka här!

(Vinnarna utses genom inskickat foto samt motivering. Juryn består av personal hos Flisby. Anställda hos Flisby AB och deras familjer får inte delta i tävlingen. Juryns beslut kan inte överklagas. Bilden kan komma att publiceras på Flisbybloggen och vår Facebooksida.)

LYCKA TILL!

Sista tävlingsdag är den 6 juni. Ett par dagar senare utses en vinnare som meddelas personligen per mejl. Vinnaren publiceras också på bloggen.


Trädgårdsdesigners #6: ”Jag har redan min drömträdgård”

$
0
0

Ett stort träd kan kosta mycket pengar att köpa nytt – därför är det viktigt att inte såga ner buskar och träd i onödan. En välplanerad trädgård kan ofta vara en god invstering, menar trädgårdsdesigner Susanne Sandås Andersson hos Trädgårdsform.

- Om man vill ha en vacker trädgård kan det till och med blir billigare att ta hjälp, då får kunden en plan att följa och man minskar risken att göra dyra misstag, säger hon till Flisbybloggen.

// Under våren publicerar Flisbybloggen flera intervjuer med trädgårdsarkitekter som Flisby samarbetar med. I dag – Susanne Sandås Andersson hos Trädgårdsform. Klicka här för en lista med alla våra samarbeten med designers. //

fakta2Hur ser ett vanligt uppdrag ut?

- Det finns två vanliga, men helt olika uppdrag. Det ena är familjen som ”blivit” med tomt då de byggt nytt hus. De kan inte så mycket om trädgård. Men vill ha en vacker och lättskött utemiljö. Det andra är familjen som köpt ett hus från 50-60-talet och fått en okontrollerad övervuxen trädgård på köpet, och därför undrar hur de ska ta sig an den komplicerade trädgården.

På vilket sätt får kunderna vara med i arbetet?

- Trädgården är en viktig del av kundens hem. Det är avgörande för resultatet att kunden har ett stort deltagande. Ibland vet familjen precis vad de vill ha men inte hur de ska komma dit. En del vet bara att de vill ha en vacker trädgård. Då är det viktigt att ställa rätt frågor, vara lyhörd och skapa sig en känsla av vilken stil kunden gillar. Som en kund sa när allt var klart: "Trädgårdsförslaget som vi fick hade vi aldrig kommit på själva, samtidigt som det var precis det vi ville ha."

Varför ska man anlita en arkitekt?

- En välplanerad trädgård är en bra investering. Fullvuxna buskar och träd har ett högt värde. Ett stort träd kan kosta många tusenlappar om man skulle köpa dem stora från början. Det är viktigt att inköp, planering och arbetsinsatserna är genomtänkta så det inte blir fel som sedan måste göras om. Många vill idag ha en lättskött trädgård. För att åstadkomma det krävs kompeten och noggrann planering.

Var får du inspiration ifrån?

- Naturen ger mig mycket inspiration. Jag försöker ta ledigt någon vecka varje sommar och vara ute i skärgården. På hösten brukar jag försöka passa på att besöka vackra och inspirerande trädgårdar i världen. Sist blev det Italien och Florens. Tidigare Holland och trädgårdsmässan i London.

Tradgardsform-StockholmJag har inte så stor budget. Är det dyrt att anlita dig? Vad brukar det kosta?

- Mitt arbete och min vision bygger på att jag vill hjälpa människor. Att skapa en välplanerad trädgård kräver förstås en hel del timmars arbete. Men min tanke är att många bör ha råd. Därför har vi på Trädgårdsform olika nivåer på ritningar. Allt från enkla skisser till mer avancerat innehåll. Men alltid fasta priser så att kunden vet vad det kommer att kosta.

- Eftersom man troligen inte gör en sådan planering så många gånger i sitt liv så kan det annars vara svårt att veta och känna sig trygg med vad det kosta i slutänden. Om man vill ha en vacker trädgård tror jag att det till och med blir billigare att ta hjälp då man får en plan att följa och risken att man gör dyra misstag undviks. Då man har anläggare med maskiner på plats är det oftast mer ekonomiskt att göra större arbeten på en gång än att sprida ut det under en längre period.

Vilka material arbetar du helst med?

- Jag känner stort engagemang i alla mina kunder. Självklart tycker jag att det är lika roligt att planera oavsett material, men det är förstås roligt med natursten och mer exotiska träd och buskar.

Hur ser din drömträdgård ut?

- Den har jag hemma hos mig! Trädgården är cirka 2000 kvm med olika trädgårdsrum i olika stilar. Där ryms allt från den soliga perennrabatten till en skuggig lund och den japanska hörnan. I trädgården finns spännande träd som valnöt, vingnöt, katsura och flera olika magnolior. Om jag saknar något så är det trädgården vid havet och med en strandkant.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

- För de flesta handlar trädgårdsprojektet om att förverkliga en dröm. Ibland kan någon kund köpt en tomt som har svåra förutsättningar att kunna motsvara drömmen, till exempel mycket berg på tomten medan familjen vill ha en frodig och lummig oas. Det är inte omöjligt, men prislappen för anläggningsarbetet blir förstås inte som man kanske tänkt sig.

Vilken är din favoritsten hos Flisby?

- Det nya svarta skiffersortimentet. Särskilt storleken 60×60, den gillar jag verkligen. Även granitplattorna och kalksten i större storlekar som 90×60 och 60×60 cm är riktigt snygga.

Vilka är de hetaste trenderna just nu?

- När det gäller sten ser jag en stor efterfrågan på natursten, men även betong och då gärna stora plattor. Att odla något ätbart är viktigt för många. Både frukt och bär, men även grönsaker i upphöjda planteringslådor.

Hur kan jag förbereda mig om jag vill söka om hjälp med en trädgårdsarkitekt?

- Det är bra att fundera på hur man vill använda trädgården. Vad tycker man om att göra ute? Hur mycket tid vill man lägga på skötseln. Det är även klokt att tänka lite på längre sikt. Hur ser framtiden ut för familjen.

- När det gäller växtval, stil, färger och form är det min roll att guide kunden så det blir rätt. På Trädgårdsform har vi en checklista som skickas till kunden i god tid innan vårt möte. Då hinner nya frågeställningar väckas och kan få utrymme familjens diskussioner.

Kolla in Susannes bilder nedan:

Rind0 Ritning Rind0 waxholm (2)

Rindo waxholm (1)

Rindo waxholm (3)

FÖRE/EFTER – SPANA IN FÖRVANDLINGEN I ENSKEDE:

Enskede (1)

Enskede (2)

Enskede (3)

Enskede (4)

Flisby håller stängt på nationaldagen

$
0
0

Flisbys butiker i Flisby, Göteborg och Malmö håller stängt på nationaldagen den 6 juni. Vi hoppas att solen skiner på er och att ni får en härlig blågul fest – och ni som inte firar med att vifta med flaggan önskas också en skön dag. Butikerna är öppna som vanligt på fredag. Vi ses!

Nyfiken på våra öppettider? Här hittar du tiderna för respektive butik. info_lila

Dyrgrip som trivs ute året runt

$
0
0

Här är en slapparmöbel som ser ut att bara vilja stå inomhus. Men den ska visst trivas utomhus året runt tack vare speciellt material. Ultra Sofa är namnet på den skulpturella skapelsen som verkar vara en skön möbel oavsett om man vill ligga och läsa en god bok eller sitta med ett glas vin. Snygga former och läcker färg har den också! Men en stor nackdel är väl priset, som närmar sig 40 000 kronor.

Design: Frédéric Sofia för Fermob. Längd: 300 cm.

UltraSofa-Frederic-Sofia

FERMOB-ULTRA_SOFA C 009

Ultra-Sofa-Fermob-Design-Frederic-Sofia-Album-2013 

Grattis Nina – du vinner kompassrosen!

$
0
0

Ännu en kompassros i granit från Flisby har fått sin vinnare – denna gång är det Nina Wennström i Nyhammar som vinner den. Hon ska placera den på det gamla slakthusgolvet i sin butik… Det låter som en spännande och snygg lösning! Stort grattis till dig, och varmt tack till alla som lämnat ett tävlingsbidrag. En ny tävling dyker upp på bloggen på tisdag…

Här är tävlingsbilden som Nina skickade in ihop med sin motivering:

ninasfabrik

Tävla om tusentals kronor till en berså!

$
0
0

Saknar du också barndomens saftkalas i mormors bedårande berså? Det är du inte ensam om – den klassiska bersån är på trädgårdsmodet igen. Nu har du chansen att vinna materialet som behövs till just din egen berså! Första pris är material till ett värde av 6.000 kronor!

SW_0306_107Så här går det till: Gör en enkel skiss där du beskriver dina tankar, beskriver vilka material du vill ha och tankar kring ev. växter. Gillar du inte att rita så går det lika bra med en målande beskrivning i ord.

Priser:

1:a pris material till berså värde 6.000:-
2:a pris material till berså värde 3.000:-
3-10:e pris Trädgårdskit värde 295:-/st

När: Tävlingen pågår till och med den 30 juni. Vinnarna presenteras senast 15 juli på vår hemsida, Flisbybloggen och kontaktas personligen.

Hur: KLICKA HÄR för att komma till vår tävlingsflik på Facebook. Annars kan du skicka ditt tävlingsbidrag via mail: mail@flisbyab.se eller post: Flisby AB, 578 75 Flisby och märk med ”Vinn en berså”

En jury bestående av Johnny Hansen och Margita Berglund från Flisby, Elisabeth Wilander och Zandra Knutsson från Byrån kommer att utse pristagarna. Anställda eller anhöriga på Flisby eller Byrån får ej delta i tävlingen. De vinnande förslagen presenteras på Flisbys hemsida och kan komma att användas i Flisbys marknadsföring.

Media

För glada sommarfester – gör en trendig berså!

$
0
0

Många anlägger sina egna hemliga trädgårdsrum för att samla vänner och avnjuta svalkande rosévin, sommartårtor och hemmagjord jordgubbssaft. Saknar du också barndomens saftkalas i mormors bedårande berså? Det är du inte ensam om – den klassiska bersån är på trädgårdsmodet igen.

SW_0306_107I takt med allt stressigare liv får vi ett större behov av en oas – skyddad från insyn och blåst – för att få umgås med kära eller bara vara ensam med sina tankar. Det är kanske precis det vi behöver för att slippa gå in i ”väggen”.
Bersån är inte bara funktionell. Den är ju vacker också. Tänk berså och blommande syrenbuskar, gröna lövrum och doftschersmin sätter sig säkert på din näthinna. Men den moderna bersån består inte bara av en lövfällande häck.

Stenmurar och skifferväggar är alternativa inramningar som får din berså att sticka ut i grannskapet. Eller varför inte satsa mer på underlaget och lägga en stencirkel? Våga tänka nytt och fritt! Flisby har gett trädgårdsarkitekten Elisabeth Lindman i uppdrag att rita tre olika bersåer med varierande material och för olika miljöer. Den närmaste veckan visar vi upp hennes skisser på bloggen!

Missa inte att du kan vinna bersåmaterial för 6000 kronor – tävla här!

Fakta: Ordet berså kommer från franskans berceau, som betyder vagga. Och visst kurar man gärna ihop sig i en lövsal, i sällskap med en god bok och ett glas saft. Bersåer var vanliga i Sverige i början av 1900-talet. Sedan 2000-talet ser vi äntligen en renässans för bersån eftersom många börjat drömma om lövrummet igen. Dessutom ritar många trädgårdsarkitekter in det på sina skisser. Syrén, buxbom och schersmin är vanliga växter för att skapa en berså.

Midsommartips – lek i en Bigbag från Flisby

$
0
0

Flisby har jättesäckar, så kallade Bigbags, som smidigt lyfter tung sten och annat material – men säckarna kan också användas till en superkul sommarlek. Perfekt nu i midsommar! Angelina från Flisbybutiken i Malmö  vet, hon har själv prövat:
- Hoppa i en Bigbag! Det fungerar som vanlig hoppning i säck, men i denna lek är man fyra personer i varje säck, säger hon.

Skynda förbi våra butiker i Malmö eller Flisby och köp en säck! Pris från 89 kronor (säckar mellan 175 och 700 liter). Det går även bra att beställa på internet.

bigbag


Berså #1 – Modern berså som passar nya hus

$
0
0

Flisby har gett trädgårdsarkitekten Elisabeth Lindman i uppdrag att rita tre olika bersåer med varierande material och för olika miljöer – i dag en modern berså för nyare hus. Här har vi valt en stramare, modernare stil i rektangulär form. En loungesoffa placeras på en stenläggning t ex grafitgrå granit 60×30 cm (alternativt betongplattan basic 63 x 42 cm).

Granitlängder har vi lagt som trampsten i gruset och vidare ut i gräset. Bersån omges av en formklippt häck, t ex tuja eller avenbok. I det övre vänstra hörnet görs en lätt upphöjd bädd med ett karaktärsfullt litet träd som t ex klotkörsbär. 

modernbersaDrömmen om ett ljuvligt uterum med växter som väggar, natursten som golv och himmel som tak behöver inte vara en evighet bort. Flisby hjälper dig smidigt med vilka stenar som passar.

Missa inte att du kan vinna bersåmaterial för 6000 kronor – tävla här!

Fakta: Ordet berså kommer från franskans berceau, som betyder vagga. Och visst kurar man gärna ihop sig i en lövsal, i sällskap med en god bok och ett glas saft. Bersåer var vanliga i Sverige i början av 1900-talet. Sedan 2000-talet ser vi äntligen en renässans för bersån eftersom många börjat drömma om lövrummet igen. Dessutom ritar många trädgårdsarkitekter in det på sina skisser. Syrén, buxbom och schersmin är vanliga växter för att skapa en berså.

Ett litet lamm har hittat till vd:ns trädgård

$
0
0

Flisbys färgglada får och lamm är en succé i årets sortiment. Ett litet, lila lamm har hittat till vd Johnny Hansens trädgård. Han knäppte några bilder häromdagen – här får ni några smakprov på den mysiga trädgården i Småland.

tradgardvd1

tradgardvd3

tradgardvd4

tradgardvd2

Är du också sugen på ett lamm eller får i naturlig storlek? Klicka här för mer info!familj

Berså #2 – Klassisk berså på mormors vis

$
0
0

I veckan bjuder Flisbybloggen på inspiration till bersåer med varierande material och för olika miljöer. Trädgårdsarkitekten Elisabeth Lindman har fått i uppdrag att rita en klassisk berså som påminner oss om somrarna hos mormor. Här har vi följt den klassiska idén om hur en berså skall utformas. En rund form med romantiska förtecken. Syren som inramning. Istället för grus har vi valt en färdig cirkel av skiffer, sandsten- eller kalksten.

Vill man utöka diametern går det bra att t ex bygga på med några varv av smågatsten. Vi har även lagt smågatsten i öppningen och som kantsten på utsidan häcken. Komplettera gärna med kantjärn för att hålla jorden bättre på plats.

MediaMissa inte att du kan vinna bersåmaterial för 6000 kronor – tävla här!

Fakta: Ordet berså kommer från franskans berceau, som betyder vagga. Och visst kurar man gärna ihop sig i en lövsal, i sällskap med en god bok och ett glas saft. Bersåer var vanliga i Sverige i början av 1900-talet. Sedan 2000-talet ser vi äntligen en renässans för bersån eftersom många börjat drömma om lövrummet igen. Dessutom ritar många trädgårdsarkitekter in det på sina skisser. Syrén, buxbom och schersmin är vanliga växter för att skapa en berså.

Flisby önskar alla en skön midsommar!

$
0
0

Vad händer hos dig i dag? Letar du blommor att lägga under kudden? Eller för att binda sommarkransar? Kanske klär du midsommarstången eller dansar på bryggan? Eller njuter du bara av ledighet och sillen? Flisbybloggen hoppas i alla fall att alla får en skön midsommar.

Flisby håller stäng i alla butiker (Flisby, Göteborg och Malmö) till och med söndag den 23 juni. Men bloggen och webbshoppen är öppna som vanligt.

IMG_5988

IMG_3335

IMG_5991

Berså #2 – Klassisk berså på mormors vis

$
0
0

I veckan bjuder Flisbybloggen på inspiration till bersåer med varierande material och för olika miljöer. Trädgårdsarkitekten Elisabeth Lindman har fått i uppdrag att rita en klassisk berså som påminner oss om somrarna hos mormor. Här har vi följt den klassiska idén om hur en berså skall utformas. En rund form med romantiska förtecken. Syren som inramning. Istället för grus har vi valt en färdig cirkel av skiffer, sandsten- eller kalksten.

Vill man utöka diametern går det bra att t ex bygga på med några varv av smågatsten. Vi har även lagt smågatsten i öppningen och som kantsten på utsidan häcken. Komplettera gärna med kantjärn för att hålla jorden bättre på plats.

MediaMissa inte att du kan vinna bersåmaterial för 6000 kronor – tävla här!

Fakta: Ordet berså kommer från franskans berceau, som betyder vagga. Och visst kurar man gärna ihop sig i en lövsal, i sällskap med en god bok och ett glas saft. Bersåer var vanliga i Sverige i början av 1900-talet. Sedan 2000-talet ser vi äntligen en renässans för bersån eftersom många börjat drömma om lövrummet igen. Dessutom ritar många trädgårdsarkitekter in det på sina skisser. Syrén, buxbom och schersmin är vanliga växter för att skapa en berså.

Kantsten som gräsklipparen gillar

$
0
0

En kantsten med L-vinklad form tar över grästrimmerns jobb. Det är en genialisk nygammal lösning som passar perfekt  mellan gräsmatta och blomsterrabatt. Gräsklipparhjulet kan enkelt köras på den del av kantstenen som ligger i nivå med
gräsmattan. Du behöver bara gräva ner stenen fem centrimeter. Arbetet att trimma kanterna är äntligen ett minne blott!

Format: 80 x 14 x 10 cm. Färg: grå & grafit. Pris: från 129:-/st

L_kantsten_gral-kantsten gra provl-kantsten grafit prov

 

Berså #3 – Tips på en annorlunda berså

$
0
0

Drömmen om ett ljuvligt uterum med växter som väggar, natursten som golv och himmel som tak behöver inte vara en evighet bort. Vi har nu kommit till den sista inspirationsskissen av trädgårdsarkitekten Elisabeth Lindman. Här visar hon hur man kan anlägga en lite annorlunda berså.

Vi rör oss formellt i gränslandet mellan berså och terrass men låt oss tänka fritt utifrån funktion, form och färg. Vi har valt att rama in med murar av råskifferklädda L-stöd. Längs den inre kortväggen löper en plantering kantad med kantjärn av cortenplåt. Längs långsidan återupptas corten-plåten i en delvis nedsänkt rektangulär damm. Möjlighet finns att låta vattnet sakta rinna nerför skifferväggen. Den sista delen av inramningen består av sittbänkar gjorda av råskifferklädda enkla murblock, toppade med samma sten som valts som markmaterial. På marken läggs med fördel den slipade grafitbruna kalkstenen i 60 x 60 cm eller möjligen betongplattan Funkis.

funkisMissa inte att du kan vinna bersåmaterial för 6000 kronor – tävla här

Fakta: Ordet berså kommer från franskans berceau, som betyder vagga. Och visst kurar man gärna ihop sig i en lövsal, i sällskap med en god bok och ett glas saft. Bersåer var vanliga i Sverige i början av 1900-talet. Sedan 2000-talet ser vi äntligen en renässans för bersån eftersom många börjat drömma om lövrummet igen. Dessutom ritar många trädgårdsarkitekter in det på sina skisser. Syrén, buxbom och schersmin är vanliga växter för att skapa en berså.


Sista chansen: Tävla om 6.000 kronor till berså!

$
0
0

Missa inte vår tävling med tusentals kronor i potten! Sista tävlingsdag är söndagen den 30 juni. Saknar du också barndomens saftkalas i mormors bedårande berså? Det är du inte ensam om – den klassiska bersån är på trädgårdsmodet igen. Nu har du chansen att vinna materialet som behövs till just din egen berså! Första pris är material till ett värde av 6.000 kronor!

modernbersa2:a pris material till berså värde 3.000:-
3-10:e pris Trädgårdskit värde 295:-/st

Så här går det till: Gör en enkel skiss där du beskriver dina tankar, beskriver vilka material du vill ha och tankar kring ev. växter. Gillar du inte att rita så går det lika bra med en målande beskrivning i ord.

När: Tävlingen pågår till och med den 30 juni. Vinnarna presenteras senast 15 juli på vår hemsida, Flisbybloggen och kontaktas personligen.

Hur: Skicka ditt tävlingsbidrag via mail: mail@flisbyab.se eller post: Flisby AB, 578 75 Flisby och märk med ”Vinn en berså”

En jury bestående av Johnny Hansen och Margita Berglund från Flisby, Elisabeth Wilander och Zandra Knutsson från Byrån kommer att utse pristagarna. Anställda eller anhöriga på Flisby eller Byrån får ej delta i tävlingen. De vinnande förslagen presenteras på Flisbys hemsida och kan komma att användas i Flisbys marknadsföring.

SW_0306_107

Trädgårdsdesigners #7: ”Jag älskar naturmaterial”

$
0
0

En arkitekt ser helheten och kan hjälpa till att knyta ihop idéer och behov med den tillgängliga miljön. Så beskriver Anette Helinsky Gårdhagen sitt arbete som trädgårdsarkitekt.

- Arkitekten kan även utmana och överraska med spännande lösningar, säger hon till Flisbybloggen.

// Under våren publicerar Flisbybloggen flera intervjuer med trädgårdsarkitekter som Flisby samarbetar med. I dag – Anette Helinsky Gårdhagen hos Lykkans. Klicka här för en lista med alla våra samarbeten med designers. //

faktalykkansHur ser ett vanligt uppdrag ut?

- Det kan vara en familj som flyttat in i sitt första hus och som inte har så mycket trädgårdskunskap, det kan också vara en familj som bott länge i sitt hus och tycker att trädgården har vuxit sig för stor och nu önskar sig en trädgård som kräver mindre och enklare skötsel.

På vilket sätt får kunderna vara med i arbetet?

- Kunderna är med och skapar sin trädgård, det är deras trädgård och paradis på jorden. Kunden förbereder sig med ett frågeformulär som vi tillsammans går igenom och så diskuterar vi olika lösningar. Utifrån vårt möte gör jag en första idéskiss där vi lägger till och reviderar. Vi diskuterar materialval och kostnader. När skissen är godkänd slutförs trädgårdsritningen.

Varför ska man anlita en arkitekt?

- Med en arkitektritad trädgårdsplanering får du en trädgård där stomme och proportioner är i balans. En trädgård som blir harmonisk och vacker året runt.

Var får du inspiration ifrån?

- Jag hittar inspiration överallt där jag kan se spännande proportioner och kontraster. Det är parker, offentliga miljöer och privata trädgårdar.

Jag har inte så stor budget. Är det dyrt att anlita dig? Vad brukar det kosta?

Jag kan erbjuda olika paketlösningar, beroende på vad kunden önskar. Om kunden själv är kunnig på växter och önskar göra jobbet själv, kan det räcka med en skalenlig trädgårdsdesign/idéskiss, en sådan kostar 8.000 kronor för en tomt upp till 500 kvadratmeter. Om kunden vill anlägga och plantera själv, eller om en anläggningsfirma ska göra anläggningen, så krävs en mer detaljerad trädgårdsritning,  en sådan kostar från 16.000 kronor. Priset beror på tomtens storlek. Ska jag själv ska göra anläggningen och planteringen behövs inte alltid en detaljerad ritning, då kan man spara pengar på ritningen. Ibland kan det räcka med två timmars rådgivning för 2.500 kronor i trädgården för att komma igång.

anetteVilka material arbetar du helst med?

- Jag älskar naturmaterial, det håller i evighet och blir bara vackrare med åren.

Hur ser din drömträdgård ut?

- Den har många hemliga trädgårdsrum med höga avgränsande häckar, pergola för det vackra solljuset som silas ner, träd vars lövkronor bildar tak och spännande skuggspel, naturstengångar som inbjuder till att vandra runt mellan alla gröna rum. Där finns mycket perenner, doft av rosor och flera sittplatser för en kaffestund.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

- Det svåraste är när kunden inte har bestämt sig, när de inte vet vad de vill med sin trädgård, när de inte hittat sitt paradis.

Vilken är din favoritsten hos Flisby?

- Skiffer 90×60 är superfin, kalksten och sandsten, sandstenscirkeln är också jättefin. Jag tycker väldigt mycket om marktegel och nu finns även det i Flisbys sortiment.

Vilka är de hetaste trenderna just nu?

- Jag tycker mig se mer av medelhavsinspiration, varmare färger, egen odling av grönsaker och kryddor. Det blir mindre av stora stenläggningar och trädgårdarna behöver inte vara så tillrättalagda. Det är tillåtande med en ordnad "stökighet", där det går att glädjas över vindens frösådd i stenläggningen.

Hur kan jag förbereda mig om jag vill söka om hjälp med en trädgårdsarkitekt?

- Det är bra, och spar mycket tid, om familjen är enad innan trädgårdsarkitekten kopplas in. Det är bra om familjen har diskuterat vilken stil de vill att trädgården ska andas, till exempel romantiskt, strilrent, runda eller raka former. Det underlättar om familjen klippt ut bilder från tidningar på trädgårdar de tycker om. De bör även ha bestämt vad de vill göra i sin trädgård: leka, spela, odla, äta, vila m.m. Trädgårdens funktioner är en viktig del, vad som ska få plats t,ex. cykelkjul, plats för sopkärl, tvättvinda m.m. En analys av hur trädgårdskunnig familjen är och hur mycket tid de vill ägna åt trädgårdsarbete. Favoritväxter och färger som familjen tycker om är bra att skriva ner. Sedan är det bra att bestämma vilken budget de har till sin nya trädgård, så att trädgårdsdrömmarna går att förverkliga.

Här kan du se en trädgård som Anette ritat:

Tradgardsritning-villa-webb

IMG_1915

IMG_1909

110703_1053_dsc_3517

110816_1444_dsc_4716

110816_1443_dsc_4711

110816_1503_dsc_4816

110816_1449_dsc_4724

110816_1453_dsc_4756

 

Baka pizza och bröd på sten från Flisby

$
0
0

Med en granitsten under pizzan blir det både godare och mer genuint – baka pizzan med Flisbys nya granitsten. Välj själv om du vill grädda pizzan i ugnen eller på grillen – stenen kostar bara 199 kronor. I sortimentet finns också en baksten som passar perfekt för brödbaket.

 pizzasten-granit-grafit-provPizzasten, rund, diameter: 38 cm. Baksten, kvadratisk, 40×30 cm. Klicka här för mer info på Flisbys hemsida. Pris: 199 kronor/sten.

Så här bakar du ett smarrigt surdegsbröd på baksten!

1 burk vetesurdeg 
1 pkt jäst
6 dl Kallt vatten                  
3 tsk salt
1 msk oliv eller rapsolja
Ca 14-15 dl mjöl

baksten(1)Rör ut jästen i vattnet och oljan, blanda i surdegen. Blanda i mjölet, arbeta degen ett par minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen ett par minuter till. Degen kan vara lös men ska inte vara kladdig. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 2 timmar. Dela sedan degen på 4 bitar, forma till runda bröd. Lägg degen på en rikligt mjölad plåt och låt jäsa i ca 30-35 min. Gör ett par snitt i degen. Lyft över degen på stenen i ugnen (lyft med brödspade eller pallet) i underplåten häll i ca 4 dl vatten för att få ånga. Sänk ugnen till 250 grader Grädda i ca 20-25 min. Lyft sedan ut bröden och lägg på hål plåt.

Bakstenen:

Stenen ska värmas 1 timma innan man börjar baka på den. Värms med en tempratur av ca 30 grader mer än det som ska bakas av. Ställs smidigast in på ugnsgallret, näst längst ner i ugnen. Under stenen ställs en djup plåt in (för att få ånga, med hjälp av vatten).

baksten

 

 

Bodafors – en ny granitsten med lyster

$
0
0

Granitstenen Bodafors är en mörk sten med glittrande lyster -  med andra ord: en skönhet bland Flisbys nyheter. Hela ytor lagda med Bodafors ger ett mörkt, dovt, exklusivt och sobert intryck. Bodafors passar också utmärkt som markering eller fris kring både betongplattor eller annan natursten.

Bodaforsgraniten används ofta som alternativ till den något tyngre och dyrare svarta diabasen. Pris: 699 kronor/kvm.

gatsten SW_0306_107

Gunga i hängmattan med vännerna

$
0
0

Vem ska få gunga i hängmattan om flera vill göra det samtidigt? Klurligt läge om man bara har en enda hängmatta i trädgården. Men med trippelmattan Throw från Trinity Hammocks är problemet enkelt löst. I ställningen hänger det nämligen tre hängmattor!

Med Throw får du dessutom något skulpturellt till tomten.

Trinity-Triple-Hammock-1

Trinity-Triple-Hammock-7

Trinity-Triple-Hammock-10

Trinity-Triple-Hammock-3

Trinity-Triple-Hammock-6

Viewing all 349 articles
Browse latest View live