Quantcast
Channel: Flisbybloggen – Flisbybloggen – Bloggen med stenkoll på din trädgård – Trädgårdsblogg
Viewing all 349 articles
Browse latest View live

Helgstängt i Flisbys butiker i juli


Flisby har korat tolv vinnare – stort grattis!

$
0
0

Flisby fick många bra bidrag att bita i när vinnarna skulle utses i vår stora sommartävling. Inte den lättaste uppgiften för juryn som läst igenom flera spännande motiveringar och roliga idéer om hur man vill ha sin berså. Vi har därför korat två ytterligare vinnare. Vi gratulerar följande tolv vinnare:

IMG_3335Förstapris (material till berså, värde 6.000:-)

Sofia Ganslandt, Mölndal

Andrapris (material till berså, värde 3.000:-) 

Kerstin Felle Westerlind, Askim

3:e – 12:e pris (trädgårdskit, värde 295:-/st)

Frida Gyllensvärd
Line Vikström, EnskedeSW_0306_107
Anne Adolfsson
Åby Kristina Dunér, Grums
Sara Liin, Linköping
Ulf & Kirsti Jogehed, Gryt
Kristopher Fykén, Sofia Höglund, Bjärnum
Petra Christensen, Oskarshamn
Karin Winberg, Åtvidaberg

Vinnarna kontaktas även personligen.

 

Tjusigt hus med kreativ stenläggning

$
0
0

Eleganta huset Villa Indigo, i Katalonien, har verkligen det mesta man kan drömma om när det kommer till villor – läckert poolområde, skön omgivning, djärv arkitektur, fint ljusinsläpp, snygga material och härligt kreativa stenläggningar. Bakom villan står spanska studion Josep Camps and Olga Felie. Här har man verkligen tänkt på utemiljön!

indigo1

indigo3

indigo4

indigo6

indigo7

indigo8

indigo9

Bänk och bord – på bara tre ben

$
0
0

Tre ben räcker för at hålla upp denna häftiga utemöbel – trots att du får både bänk och bord i köpet. Skapelsen heter 010 Outdoor Table + Bench och är designad av Guilielmus. Det svävande uttrycket är briljant, eller hur?

utemobel1 utemobel2 utemobel3

FAQ: Hur får vi bort dekorstenen från gången?

$
0
0

Linda har en gång med betongplattor, på ena sidan ligger lös dekorsten. Problemet är att stenarna trillar ner på gången som ligger aningen lägre. Så här skriver Linda tilll Flisby: "Vi inser att vi borde ha satt en kant mellan stenarna och gången. Finns det någon typ av kantsten som man kan fästa eller limma direkt på betongstenarna, alltså utan att behöva gräva brevid de befintliga markstenarna?"

Flisby svarar:

Egentligen finns det ingen sten som blir bra för detta ändamål. Men om du använder våra järnkantstöd så blir det mycket lättare att slå ner dem bredvis en gång, i stället för att behöva gräva för kantsten. Då bestämmer du även hur högt du önskar ha kantstöden ovan mark. Här hittar du mer information om kantstöden. Pris från: 225 kronor/styck (1,20 m)

12 Granit romanum metallkant 1

kantstod2 kantstod

 

 

 

Våra utställningar har alltid öppet

$
0
0
Utanför våra butiker ligger mängder av sten i olika mönster – en bra inspirationskälla för dig som vill jämföra stenarna i vårt sortiment. Ett stort plus är att våra visningar i Flisby och i Malmö är öppna dygnet runt, året runt. Vi har också laddat upp med Flisbykataloger utanför butikerna.
 

Visningen i Göteborg kan tyvärr bara skådas under våra öppettider, eftersom att hela området är inhägnat.
Välkomna förbi på en titt!

Solitarsten

En glimt från utställningenutstallningenUtställningen i Flisby

Beddo – modern solsäng på låg höjd

$
0
0

På jakt efter en solsäng med klass och snygg design? Då borde du spana in Beddo som designats av Christina Liljenberg Halstrøm för With a View. Den ligger nästan i golvhöjd och har en fin konstruktion i ekträ. Väderbeständig madrass ingår, dessutom kan man köpa till ett täcke/en filt i ett material som tål alla sorters väder.

L 200 x d 80 cm, 9.995 danska kronor. Höjd: 47 cm. Täcke för 1.995 danska kronor.

xl_Wav_Beddo_1

xl_Wav_Beddo_2A

xl_Wav_Beddo_4A

xl_Wav_Beddo_2

xl_Wav_Beddo_1A

 

Samla upp regnvattnet till krukan

$
0
0

I torra tider som dessa skriker blomsterplantorna ofta efter vatten. Och när det väl regnar så gäller det ju att växterna får sig en rejäl dusch. Men hjälp av denna smarta pryl från Teracrea samlas vattnet upp enklare och leder det senare mot rötterna. I kollektionen med flera trädgårdsprular ingår reLEAF – den lövformade anordningen placerar du rakt ner i krukan.

Så länge regnet faller med jämna mellanrum slipper du spendera lika mycket tid på att vattna blommorna. Smart va?

regnvatten1 regnvatten2regnvatten5 regnvatten4


Sten som passar runt poolen

$
0
0

Dags att anlägga en pool på tomten? Du som börjat planera för poolområdet behöver antagligen lite inspiration om vilka stenar som är snygga runt poolen? Här kommer ett gäng bilder på poolområden som använt sten ur Flisbys sortiment. Hittar du något som passar din stil?

För ännu mer inspiration – se vår hemsida eller kontakta en säljare i våra butiker!

Del 1 av 2

Skifferplatta och grändsten terrakotta.

Slipad kalksten 60*60 cm.

Skiffer på nät

Betongsten cirkus

pool11Cirkus grå, kalksten röd

 

Ett bord med marmor och kork från Frama

$
0
0

Ett bord vid soffan, i uterummet eller som sängbord? Frama har ett originellt bord som består av både vacker marmor och spännande kork. Med andra ord: Ett förhållandevis lätt och mjukt material möter ett stentungt. Mötet mellan materialen skapar en häftig dynamik.

Bordet Sintra finns i två storlekar med såväl vit som svart marmor på toppen. O:600, H:420, O:390, H:333. Pris: från 4.200 DKK. Design: Nicholai Wiig-Hansen

Sintra-2 Sintra-3 Sintra-5Sintra-4

Så bygger du en snygg stenmur i nivåer

$
0
0

Nöj dig inte med en ensam mur i trädgården – bygg flera! Att anlägga terrasseringar är perfekt och supersnytt för dig med många nivåskillnader på tomten. Så gör som kineserna gjorde redan för 3000 år sedan – bygga i terrasser. Här visar vi hur man gör.

Om man har en tomtgräns eller väg där muren ska byggas måste ju naturligtvis första delen följa gränsen eller vägen. Men andra nivån kan göras som ett långt utdraget S eller i två bågar eller kanske 3 fristående bågar (som i sin tur inte behöver vara lika stora). Tänk på att nivå 1 av estetiska skäl bör vara högst, nivå 2 näst högst osv.

16 (1)

Val av mursten

Vid val av mursten gäller i stort samma kriterier som vid val av markbeläggning. Färgen på muren bör vara avpassad mot husets fasad och/eller takfärg. Har huset en mörkare fasadfärg eller ett svart tak bör muren ha en färg som går mot taket eller fasaden. Använder man en betonggrå färg riskerar muren att bli alldeles för ljus (utmärkande/avvikande) mot övriga färger och man tappar harmonin i helheten.

Generellt bör man välja tyngre och mörkare färger i nederdelen av den bild man vill skapa av sitt hus och sin trädgård. Växter, gräs, träd och buskar som har mycket färg bidrar till denna “tyngd”. En betonggrå färg ger ett ljust intryck och blir ofta en för stor kontrast mot den mörkare växtligheten.

Val av mur

Vid valet av själva muren bör man också ha i åtanke att de mindre, nättare murblocken är konstruerade och avsedda för att ta upp mindre höjder. En tumregel är att Knäcksten och limmad Gåramur byggs upp till 60-70 cm. Megastone, Windsor och Garden Wall kan byggas upp till 90 cm höjd utan extraordinära åtgärder.

Mursystemen L-stöd, Anchor Wall och Keystone kan, med rätt bakombyggnad, byggas flera meter i höjd och är både billiga och snygga alternativ när högre murar krävs. Dessa kraftiga mursystem blir å andra sidan ofta lite klumpiga som lägre murar.
Vilken typ av mur man än väljer är det några saker man bör tänka på, naturligtvis beroende på markförhållanden och hur höga murar som skall byggas.

För lägre murar gäller följande:

1. Under muren skall alltid vara ett ca 30-40 cm djupt väl dränerande lager (makadam, singel, grovt grus etc) för att inte tjälen ska ställa till problem. Första skiftet läggs ca 10% av murens totalhöjd under markniva?. Hur mycket beror på var i landet man bor.

2. Av samma orsak skall det vara ett 30-40 cm djupt/brett va?l dränerande, hårdpackat material innanför muren, hela vägen upp. Detta material ska fyllas pa? och packas allt eftersom muren byggs upp och ej i efterhand.

3. Man kan förstärka murens bärighet genom användandet av dräneringsslangar för att undvika underminering.

4. Sist men inte minst kan murens stödfunktion kraftigt förbättras genom att använda Geonät. Geonätet är ett oelastiskt ”stumt” nät som armerar slänten som skall hållas på plats samtidigt som muren hålls på plats av själva slänten. Geonätet ska klippas i lämpliga längder och läggas från muren in mot slänten, och inte rullas ut parallellt med muren. Oftast en mycket bra investering/extra försäkring för att få ett varaktigt resultat.

IMG_0748 (1)

Inspiration för sten i poolområden

$
0
0

Dags att anlägga en pool på tomten? Du som börjat planera för poolområdet behöver antagligen lite inspiration om vilka stenar som är snygga runt poolen? Här kommer ett gäng bilder på poolområden som använt sten ur Flisbys sortiment. Hittar du något som passar din stil?

För ännu mer inspiration – se vår hemsida eller kontakta en säljare i våra butiker! Här hittar du ytterligare ett blogginlägg med bilder på poolområden.

Del 2 av 2

 

 

 

Plateau romanum och svart gatsten

Skiffer offerdal oregelbunden

 

Gåramur terrakotta

Gåramur otumlad grafit

Sandsten 40 x 40

Uppblåsbara möbler att ha utomhus

$
0
0

Blås upp en fåtölj i Chesterfield-style!  Eller varför inte en två-, tre- eller fyrsitssoffa? Blofield Air Design är företaget som fyllt på kollektionen med uppblåsbara möbler som håller lika bra inne som ute. Häftigt och smart!

Tänk så enkelt att packa med sig möbler om man till exempel beger sig på husvagnssemester. Möblerna finns i en mängd färger.

Blofield-Outdoor-Blowup-Furniture-1

Blofield-Outdoor-Blowup-Furniture-2

Blofield-Outdoor-Blowup-Furniture-3 Blofield-Outdoor-Blowup-Furniture-6 Blofield-Outdoor-Blowup-Furniture-8-DoNuts_Sunflower Blofield-Outdoor-Blowup-Furniture-13-BB1-Red Blofield-Outdoor-Blowup-Furniture-17-BB2-StoneWhite Blofield-Outdoor-Blowup-Furniture-18-VeryBigBlo-Black

  1. Blofield-Outdoor-Blowup-Furniture-9-DoNuts_Empire-Green

 

Gatukonst: Hungriga fågelungar blir matade

$
0
0

Gatukonstnärerna bakom Wild Drawing imponerar på en vägg i Aten i Grekland. Genom att utnyttja omgivningens gröna blad i målningen blir såväl fågelmor som de hungriga ungarna ännu mer fascinerande att titta på. Och ögat, vilket verklighetstroget öga!

Här hittar du en Facebooksida som tillhör Wild Drawing

Street-Art-by-Wild-Drawing-in-Athens-Greece-1

Pangpris: Castle Wall – beklädnadssten för murar

$
0
0

Flisby har alltid bra priser på sten och betong till trädgården. Men varje år har vi några extra bra erbjudanden, vi kallar det för pangpriser – i år är det till exempel fint pris på beklädnadsstenen Castle Wall. Den är ett snyggt alternativ för dig som önskar att klä en befintlig mur eller husgrund. Den är enkel att montera på lekablock med superfix.

Lagervara i Flisby och Göteborg. PRIS: 799 kronor/kvm. Mer info här!

Flisby_castlewall

castlewall1¨ castlewall3

castlewall4


Somrig loungemöbel i rotting

$
0
0

Rottingen har fått sig ett uppsving på senare är. Men det är inte bara 80-talets romantiska korgstolar med dynor i pastellfärger att välja emellan. Materialet används ofta i modern formgivning, se bara på denna snygga schäslong som designats av Katrin Greiling. Den heter Tata och ingår i en större möbelserie. Det skönaste med rottingen är nog det lätta och naturliga materialet. Men också att rotting ger en varm och ombonad känsla i hemmet. Det sköna knarret är också ett hemtrevligt plus.

Pris: 15.000 kronor, kan köpas på designerns webbshop.

1

Det finns en massa kombinationer att välja emellan:

All

Trädgårdsdesigners #8: ”Folk vill ha otrendiga trädgårdar”

$
0
0

Bland många trädgårdsfixare är det en ”antitrend” som breder ut sig, tror trädgårdsarkitekt Karin Zell.

- Man vill skapa en trädgård som inte känns trendig, inte är typiskt 2010-tal, utan man vill ha en mer originell eller tidlös trädgård, säger hon till Flisbybloggen.

// I år publicerar Flisbybloggen flera intervjuer med trädgårdsarkitekter som Flisby samarbetar med. I dag – Karin Zell hos Zisto Trädgårdsdesign. Klicka här för en lista med alla våra samarbeten med designers. //

faktazellHur ser ett vanligt uppdrag ut?

- Det allra vanligaste uppdraget gäller en medelstor tomt hos ett par där barnen flyttat ut, och där de nu vill satsa på en härlig trädgård där de kan njuta av sina lediga dagar.

På vilket sätt får kunderna vara med i arbetet?

- Kunderna är utgångspunkten för allt arbete. Deras önskemål, drömmar och stil ligger till grund för mina råd och förslag. Utifrån detta, min kunskap och erfarenhet  samt trädgårdens förutsättningar (till exempel husets stil samt omgivande natur, läge och jordmån) tar jag fram förslag som hela tiden diskuteras med kunden och ändras efter dennes önskemål.

Varför ska man anlita en arkitekt?

- En trädgårdsarkitekt har kunskap om och erfarenhet av allt från jord och material till vilka former som fungerar. Genom att anlita en arkitekt sparar man både tid och pengar, man slipper göra nybörjarmisstag och till exempel fel växtval. Oavsett hur och när man vill anlägga sin trädgård så har man en trädgårdsplan, då har man också ett mål att nå och vet i vilken ordning man kan arbeta med sin trädgård.

Var får du inspiration ifrån?

- I många fall från den plats som trädgården utgör och vad den ger för idéer och förutsättningar. Från naturen och årstidernas växlingar, men även från konst, arkitektur och design.

Jag har inte så stor budget. Är det dyrt att anlita dig? Vad brukar det kosta?

- En konsultation på två timmar kostar 1.950 kr. Under denna tid fokuserar vi på vad den specifika kunden vill ha hjälp med. Det kan vara allt från skötselråd, material- och växtförslag till att skissa på former och funktioner. En plan över en medelstor trädgård brukar kosta runt 8.000-10.000 kr

BildKarinZistOVilka material arbetar du helst med?

- Naturmaterial är självklart trevligt att jobba med. Granit, skiffer, trä och plåt är några favoriter.

Hur ser din drömträdgård ut?

- En ”lugn” trädgård med mycket vintergröna växter, marktäckande ytor och inspiration från japanska trädgårdar.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

- Att arbetet är mycket säsongsbetonat och att det ibland kan vara svårt att ta betalt. Många har ingen som helst bild av vad det kan kosta.

Vilken är din favoritsten hos Flisby?

- Just nu är jag mycket förtjust i granitlängderna och grå skiffer i fallande längder.

Vilka är de hetaste trenderna just nu?

- Intresset för egen odling, både i liten eller större skala, fortsätter. Med det kommer också ett ökat intresse för växthus, orangeri eller liknande i trädgården. Det känns också som att fler och fler väljer naturmaterial.

Hur kan jag förbereda mig om jag vill söka om hjälp med en trädgårdsarkitekt?

- Tänk igenom hur du vill att trädgården ska se ut, ett drömscenario. Vilka växter och vilken typ av material du tycker om. Men förbered dig också praktiskt med en uppdaterad tomtkarta. Fundera också på eventuell total budget för trädgården.

Se bilder från Karins projekt i Kivik:

Kivik01

Kivik05

Kivik09

Kivik11

DSC_0308

Illustrationsplan_20101107_byggnad_ver2 (1)

 

 

Ensombra – stilren parasoll utöver det vanliga

$
0
0

Det har börjat bli lite kyligare på kvällarna, men sommaren är ju ännu inte förbi. Vi håller tummarna för några heta dagar i solen i augusti, så solrika att vi till och med behöver en parasoll. The Ensombra från Gandia Blasco är en flerfaldigt prisbelönad parasoll som inspirerats av orientalisk konst. Enkel och smart design när det är som bäst.

Här hittar du mer information om parasollen The Ensombra.

ensombra_3web ensombra_1-web ensombra_2-web ensombra_5-web

 

Konstgräs från Flisby är grönt för evigt

$
0
0

Många gräsmattor blev gula och torra under den senaste värmeböljan i landet. Och snart gör hösten den ännu tråkigare. Med verklighetstroget konstgräs från Flisby behöver man inte se på en sorglig gräsmatta – dessutom förlänger du säsongen med grönt gräs.

Fler fördelar med vårt naturtrogna konstgräs: 1) du slipper att vattna gräset, 2) du behöver aldrig klippa gräset och 3) det passar perfekt på platser där vanligt gräs inte trivs. Flisby erbjuder två olika varianter – "Sverige" och "Irland". Den största skillnaden är kulören på gräset. Dessutom kan du välja två olika storlekar som enkelt kan rullas ut. 2*25 m (50 kvm) eller 1*5m (5 kvm).

konstgras-sverige-skiffer-ovan

konstgras-sverige-rod-stol

12 Konstgras grandsten

DSC_0135 konstgras Sverige

Konstgräs, SverigeDSC_0136 konstgras Irland

Konstgräs, Irland.

Kvadratmeterpriset blir billigare om du väljer den stora mattan (50 kvm). Då betalar du 259 kronor/kvm. Det lilla konstgräset, lämpligt för den lilla trädgården eller balkongen, kostar 299 kronor/kvm.

Mer info här!

Trädgårdsdesigners #9: ”En trädgård ska andas lugn och ro”

$
0
0

Kostnaden för att anlita en trädgårdsarkitekt är snabbt intjänad, menar Elisabeth Lindman från Lustgård Trädgårdsdesign.
- Det är alltid billigare att göra rätt från början, att få rätt mått och proportioner, få rätt material och rätt växter på rätt plats, säger hon till Flisbybloggen.
- Det är småsummor om man jämför med vad det kostar att anlägga en trädgård.
Hon föredrar en balans av vacker natursten, karaktärsstarka växter, generösa trädäck och smakfulla detaljer.

// I år publicerar Flisbybloggen flera intervjuer med trädgårdsarkitekter som Flisby samarbetar med. I dag – Elisabeth Lindman hos Lustgård Trädgårdsdesign. Klicka här för en lista med alla våra samarbeten med designers. //

lindmanHur ser ett vanligt uppdrag ut?

- Oftast handlar det om en helhetslösning vid nybygge eller om totalrenovering vid ägarbyte av en fastighet.
Nästan alla väljer en skalenlig datorritning men mått- och materialangivelser och en belysningsplan.

På vilket sätt får kunderna vara med i arbetet?

- Nästan alltid har kunderna själva lite idéer och tankar på vad de vill ha med och ofta också lite hur det ska se ut.
Mitt jobb blir att ta till vara på det som finns och de idéer som funkar, för att få en funktionell trädgård som
passar till huset och stämmer överens med ägarnas önskemål. En rak och öppen dialog är viktig.

Varför ska man anlita en arkitekt?

- En utbildad trädgårdsarkitekt har stor yrkeskunskap som omfattar formgivning, färgsättning, växtkännedom, materiallära, anläggningskunskap, juridik och byggbestämmelser mm. Det är många parametrar som ska stämma och allt ska bli en helhetslösning. Det husarkitekten är för huset, är vi för trädgården.

Var får du inspiration ifrån?

- Naturligtvis från mässor, facklitteratur och magasin, men oftast får jag en känsla när man kommer till platsen och “tar in” huset, omgivningen och träffar familjen. Då faller bitarna på plats.

Jag har inte så stor budget. Är det dyrt att anlita dig? Vad brukar det kosta?

- För en enkel konsultation på plats med enkla handskisser brukar priset landa på några tusenlappar, oftast runt 3-4000 kronor. För skalenliga ritningar beror priset på omfattningen men oftast 15-18 000 kronor. Bygger man på med 3D-modeller landar priset ofta runt 25 000 kronor. Men detta ska dock sättas i sitt sammanhang.

svvitbeskurenegenVilka material arbetar du helst med?

- Varje projekt är så unikt. Varje ritning är en unik lösning som är framtagen för just det uppdraget, så allt är detaljanpassat. Därför varierar också materialen, stilen och lösningarna från fall till fall.

Hur ser din drömträdgård ut?

- Det beror som sagt helt och hållet på huset och omgivningen, men ska jag välja helt fritt, drar jag gärna åt en trädgård med tydliga rena geometriska former i fin balans och intressanta kontraster. Jag väljer gärna få men karaktärsfulla växter och detaljer. Jag uppskattar en trädgård som är estetisk och andas lugn och ro.

Vad är det svåraste med ditt jobb?

- Det svåraste är nog också det mest inspirerande, det vill säga att hålla ständig koll på nya produkter, nya växter, nya material, nya typer av tekniska lösningar. Det är ju det som gör jobbet så utvecklande och inspirerande.

Vilken är din favoritsten hos Flisby?

- De riktigt stora naturstenarna gillar jag, till exempel den slipade grafitbruna kalkstenen i 60*60 är en sten jag ibland väljer till trädgårdens finrum. Den ger en oslagbar rumskänsla. Bland årets nyheter har jag tittat lite extra på den gråröda graniten som ger en varmgrå yta och de vackra sandstenshällarna.  Jag gillar också markteglet, särskilt den mörkbruna stenen som passar bra till våra faluröda hus med röda tak.

Vilka är de hetaste trenderna just nu?

- Stora markstenar är rätt även i år och helst natursten. Att odla är en klar trend och kanske inte bara småskaligt i odlingslådor utan även allt mer storskalig odling på friland. Tydliga former och “less is more” efterfrågas mycket och så har vi ju så klart trenden att verkligen inreda trädgården som ett rum, en förlängning av huset. Stora uteplatser, spabad och pooler. Vi vill umgås, äta, relaxa och njuta i våra trädgårdar.

Hur kan jag förbereda mig om jag vill söka om hjälp med en trädgårdsarkitekt?

- Leta upp en seriös, utbildad designer/arkitekt i ditt område. En kunnig arkitekt anpassar stil och form till er och till ert hus (dvs ritar inte samma stil överallt) och har koll på alla trädgårdens material, användningsområden och växter. Ett medlemskap i Svenska Trädgårdsdesigners vittnar om seriositet. Ta en initial kontakt och boka tid för ett första besök på plats.

Spana in Elisabeth Lindmans skiss och bilder från en trädgård hon ritat:

DSC02937

DSC05377

DSC02938

DEMO del av Mgatan   

 

 

 

 

 

 

 

 

Viewing all 349 articles
Browse latest View live