Kostnaden för att anlita en trädgårdsarkitekt är snabbt intjänad, menar Elisabeth Lindman från Lustgård Trädgårdsdesign.
- Det är alltid billigare att göra rätt från början, att få rätt mått och proportioner, få rätt material och rätt växter på rätt plats, säger hon till Flisbybloggen.
- Det är småsummor om man jämför med vad det kostar att anlägga en trädgård.
Hon föredrar en balans av vacker natursten, karaktärsstarka växter, generösa trädäck och smakfulla detaljer.
// I år publicerar Flisbybloggen flera intervjuer med trädgårdsarkitekter som Flisby samarbetar med. I dag – Elisabeth Lindman hos Lustgård Trädgårdsdesign. Klicka här för en lista med alla våra samarbeten med designers. //
Hur ser ett vanligt uppdrag ut?
- Oftast handlar det om en helhetslösning vid nybygge eller om totalrenovering vid ägarbyte av en fastighet.
Nästan alla väljer en skalenlig datorritning men mått- och materialangivelser och en belysningsplan.
På vilket sätt får kunderna vara med i arbetet?
- Nästan alltid har kunderna själva lite idéer och tankar på vad de vill ha med och ofta också lite hur det ska se ut.
Mitt jobb blir att ta till vara på det som finns och de idéer som funkar, för att få en funktionell trädgård som
passar till huset och stämmer överens med ägarnas önskemål. En rak och öppen dialog är viktig.
Varför ska man anlita en arkitekt?
- En utbildad trädgårdsarkitekt har stor yrkeskunskap som omfattar formgivning, färgsättning, växtkännedom, materiallära, anläggningskunskap, juridik och byggbestämmelser mm. Det är många parametrar som ska stämma och allt ska bli en helhetslösning. Det husarkitekten är för huset, är vi för trädgården.
Var får du inspiration ifrån?
- Naturligtvis från mässor, facklitteratur och magasin, men oftast får jag en känsla när man kommer till platsen och “tar in” huset, omgivningen och träffar familjen. Då faller bitarna på plats.
Jag har inte så stor budget. Är det dyrt att anlita dig? Vad brukar det kosta?
- För en enkel konsultation på plats med enkla handskisser brukar priset landa på några tusenlappar, oftast runt 3-4000 kronor. För skalenliga ritningar beror priset på omfattningen men oftast 15-18 000 kronor. Bygger man på med 3D-modeller landar priset ofta runt 25 000 kronor. Men detta ska dock sättas i sitt sammanhang.
Vilka material arbetar du helst med?
- Varje projekt är så unikt. Varje ritning är en unik lösning som är framtagen för just det uppdraget, så allt är detaljanpassat. Därför varierar också materialen, stilen och lösningarna från fall till fall.
Hur ser din drömträdgård ut?
- Det beror som sagt helt och hållet på huset och omgivningen, men ska jag välja helt fritt, drar jag gärna åt en trädgård med tydliga rena geometriska former i fin balans och intressanta kontraster. Jag väljer gärna få men karaktärsfulla växter och detaljer. Jag uppskattar en trädgård som är estetisk och andas lugn och ro.
Vad är det svåraste med ditt jobb?
- Det svåraste är nog också det mest inspirerande, det vill säga att hålla ständig koll på nya produkter, nya växter, nya material, nya typer av tekniska lösningar. Det är ju det som gör jobbet så utvecklande och inspirerande.
Vilken är din favoritsten hos Flisby?
- De riktigt stora naturstenarna gillar jag, till exempel den slipade grafitbruna kalkstenen i 60*60 är en sten jag ibland väljer till trädgårdens finrum. Den ger en oslagbar rumskänsla. Bland årets nyheter har jag tittat lite extra på den gråröda graniten som ger en varmgrå yta och de vackra sandstenshällarna. Jag gillar också markteglet, särskilt den mörkbruna stenen som passar bra till våra faluröda hus med röda tak.
Vilka är de hetaste trenderna just nu?
- Stora markstenar är rätt även i år och helst natursten. Att odla är en klar trend och kanske inte bara småskaligt i odlingslådor utan även allt mer storskalig odling på friland. Tydliga former och “less is more” efterfrågas mycket och så har vi ju så klart trenden att verkligen inreda trädgården som ett rum, en förlängning av huset. Stora uteplatser, spabad och pooler. Vi vill umgås, äta, relaxa och njuta i våra trädgårdar.
Hur kan jag förbereda mig om jag vill söka om hjälp med en trädgårdsarkitekt?
- Leta upp en seriös, utbildad designer/arkitekt i ditt område. En kunnig arkitekt anpassar stil och form till er och till ert hus (dvs ritar inte samma stil överallt) och har koll på alla trädgårdens material, användningsområden och växter. Ett medlemskap i Svenska Trädgårdsdesigners vittnar om seriositet. Ta en initial kontakt och boka tid för ett första besök på plats.
Spana in Elisabeth Lindmans skiss och bilder från en trädgård hon ritat:
![DSC02937]()
![DSC05377]()
![DSC02938]()